Under Offer

Hope by vittinoAshe

4 Hope Street, Perth WA 6000

  • 2 bed
  • 1 bath
Under Offer

Hope by vittinoAshe

Offered for sale for the first time in 25 years, 4 Hope Street has been loved and lived in by its owners for the duration. Having undergone a considered alteration and addition by awarded architects vittinoAshe, this early 1900’s workers cottage has been brought into the 21st century. Empathetic of its location and reflective of its owners lifestyle, the home embodies an urban yet refined aesthetic, whilst addressing the needs of today’s modern must haves.

Located in the tightly held Hope Street and Orange Avenue enclave, this finite dogleg of workers cottages and federation homes is one of “Perth’s” best kept secrets. This quiet and family friendly neighbourhood is home to an eclectic mix of creatives and professionals and is walking distance to the city and the popular local amenities. Those who live here attest to its location being one of the the best pockets in the suburb of Perth.

Taking out two of the most noteworthy Australian Institute of Architects awards, 4 Hope Street was awarded the Iwan Iwanoff Award for Small Project Architecture and the Marshall Clifton Award for Residential Architecture (Alterations and Additions). The award plaques hang proudly in the rear courtyard and a subtle vA stamp marks the rammed concrete and limestone wall, as a subtle reminder of these milestones. The love and care invested into the project is evident and testament to the owners and the architects who worked collaboratively to execute a wonderful outcome.

Comprising 2 bedrooms in the cottage plus a rear studio, the footprint allows for flexibility with the ability to have ancillary accommodation, a studio to work from home or the potential to convert the studio into a garage should the need arise. Inside, the kitchen orders the planning, with everything else designed around it.

Having demolished the latter addition to the original cottage and subsequently extending the building boundaries, the kitchen, dining room and bathroom extension benefits from a large volume of cubic space. The increased floor area is complemented by the high ceilings and feature void, creating a lantern like effect over the kitchen and dining area. The bathroom shower features an overhead skylight; a deliberate consideration to connect the occupants with the outside whilst showering.

Timber sprung floors define the work area of the kitchen; an important element of the initial design brief was to ensure cooking could be done in comfort when standing for a length of time. Adequate storage was also important, supporting the owners love of making preserves on weekends. The kitchen features a Miele induction cooktop, integrated dishwasher and NEFF ovens.

The bathroom is parallel to the kitchen and dining area and thoughtfully provides visibility to the southern and northern boundaries of the block. This visibility creates a sense of space and makes an otherwise narrow lot feel immediately larger. A Japanese bath and separate shower is set opposite the rammed concrete and limestone wall which frames the bathroom; once again, merging the outside world with the inside.

An otherwise unexpected surprise; the rear courtyard anchors the external environment providing a private and calming place to unwind. A prominent yet elegant steel structure creates a canopy over the courtyard and supports the 100 year old vine which was kept from the original garden. Travertine pavers work harmoniously and extend to the elevated rear studio, whilst a handmade copper shower allows for outdoor bathing. Views of the prominent city buildings in the foreground act as a reminder of this urban location.

With a location that positions you within an established inner city community, you’ll be walking distance to the many grocery stores, cafes, bakeries and neighbourhood bars. Hyde Park and Northbridge are just minutes away, and you’ll be in the city within just 10 minutes on foot. This is just one of the many reasons why residents love this little pocket of Perth.

We anticipate strong interest and encourage buyers to act promptly.

/ Renovation and extension by awarded architects, vittinoAshe
/ Winner of the AIA Iwan Iwanoff Award for Small Project Architecture
/ Winner of the AIA Marshall Clifton Award for Residential Architecture – Houses (Alterations and Additions)
/ Circa 1920 Semi-Detached Workers Cottage
/ Approximate block size is 260 sqm
/ Elevated North/South block with views to city skyline
/ ROW at rear on Shule Lane
/ Permit street parking for 2 vehicles with scope to convert the rear studio to a garage
/ North facing kitchen/dining area and rear courtyard
/ Studio with powder room, storage and provision for a second laundry station
/ Recently updated with external and internal painting, new Sky DC ceiling fans to bedrooms and Aeratron AE3+ DC fan to living room
/ Muuto pendant light to hallway
/ Astro Mast Light to front porch
/ Gas fireplace to living room painted in automotive exhaust paint by the architect
/ Gas bayonet point to kitchen/dining room
/ Split-system air-conditioner to Bedroom 2
/ Outdoor copper shower hand made by the architect
/ Recycled rammed concrete and limestone walls
/ Original 100 year old vine retained in the rear courtyard
/ Wisteria to front porch
/ Lemon tree to front courtyard
/ Travertine pavers to rear courtyard
/ Original leadlight front door and internal door dividing the living and kitchen

Architect
vittinoAshe
Land Size
260 sqm

Property Features
  • House
  • 2 bed
  • 1 bath
  • Land is 260 m²
  • 2 Toilet
4 Hope Street, Perth WA 6000
Subscribe for updates